Suni deri günümüzde bir çok tekstil ürün üzerinde gerçek deri yerine kullanılmaktadır.
Suni deri, sentetik ya da yapay olarak da adlandırılan bir deri türüdür. Bu isimler çoğunlukla sentetik deriden çıkan spesifik son ürünler için kullanılmaktadır. Örneğin; suni deri (koltuk, sandalye ve başlık tahtacılığı döşemeciliği, pantazot (araba döşemeciliği, giyim kuşam) ve tüketim maddeleri. Suni derinin yapımında ise iki farklı temel yöntem bulunmaktadır:
- Polyvinyl chloride (PVC – Vinil)
- Polyurethane (PU)
Vinil sentetik deri, 1940’larda Amerika Birleşik Devletleri’nde öncelikle ayakkabı, otomotiv iç kısımları ve döşeme üretiminde kullanılmaya başlandı. 1950’lerin sonlarına doğru DuPont ve diğer kimyasal şirketleri, giderek polyurethane üretimine geçtiler.
Polyurethane ve vinil deriler; giyim eşyası, döşeme, ürün kaplamada kullanılsa da belirli ürünler için biri diğerinden daha iyi sonuçlar vermektedir. PU, dokusu itibariyle daha yumuşak, daha esnek ve nefes alan bir yapıda olduğundan yaygın bir şekilde yüksek kaliteli tekstil ürünlerinde -örneğin kıyafetler ve döşemelerde (deriyle direkt temasa geçen yüzeyler)- kullanıma daha uygundur. Vinil, PU kadar nefes alan bir yapıda olmasa da nemi reddeden yapısıyla kitap ciltleri ya da elektronik cihaz kılıfları üretiminde ideal olarak kullanılmaktadır.
Vinil Döşeme
Vinil döşeme, iki farklı sentetik materyalden oluşmaktadır. Döşemenin dokusu güçlü polyesterle yapılandırılmıştır. Bu doku sonrasında polyvinyl klorid (PVC) ve plastikleştiriciden oluşan vinil ile kaplanır. Vinil, eritilerek dokunun üzerine nüfuz ettirilir ve yüzey mühürlenir. Adeta su geçirmez olan ve esnek, güçlü bir yapı ortaya çıkar. Vinil döşemenin bakımı ve temizliği oldukça kolaydır. Bu da vinili, temizliğin çok önemli olduğu yerler olan hastane ve restoran gibi kurumlar için ideal bir seçenek haline getirir. Vinilin ayrıca özel bir bakımı yoktur ve kendini pek koşullandıran bir yapıda değildir. Yine de vinil güneşe maruz kaldığında gerçekten rahatsızlık verici bir ısıya ulaşabilir. Ayrıca aşırı kullanımda, yüzeyinde çatlaklar da oluşabilir.
Polyurethane Döşeme
PU; esnek polymer’in, onu destekleyecek olan pamuk, polyester ya da dilimlenmiş deriden oluşan bir doku ile kaplanmasıyla oluşur ve görünüşüne hayvan postu hissi kazandırılır. Polyurethane döşeme, hem yüzeyinin yarattığı his hem de bir uçtan uca görünümüyle gerçek deriye en yakın ve gerçekçi imitasyondur, Toplandığında, katlandığında ve kümelendiğinde gerçek deri gibi “kırılır” ya da kırışıklarını gösterir. Yapımında plastikleştirici kullanılmadığı için PU döşeme üzerinde kırılma ya da soyulup dökülme olmaz. Mobilyalarınızın üzerinde her zaman yumuşak durur ve esnekliğini zamana karşı korur. Ayrıca üzerinde tasarımlar sergilemek de vinile göre daha kolaydır. Polyurethane, üretiminde diyoksin yaratmadığı için vinile kıyasla daha çevreci bir üründür. PU, reçinesi yumuşak polymerden üretildiği için ilave olarak plastikleştiriciye ihtiyaç duymaz. Polyurerthane gerçek deriden daha düşük fiyatlara sahip olsa da üretimi vinile kıyasla oldukça pahalıdır.